Γιατί LED;

Οι λάμπες LED αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στο φωτισμό. Πολλοί είναι ωστόσο οι «μύθοι» που κυκλοφορούν για αυτές! Επηρεάζουν την υγεία, δεν φωτίζουν καλά, δεν υπάρχει ποικιλία για να διαλέξεις… Μάθε τώρα τις απαντήσεις!

Οι λάμπες LED εξοικονομούν ενέργεια

Ισχύει
Το γεγονός επιβεβαιώνεται από το παρακάτω πείραμα/παράδειγμα εξοικονόμησης από μία λάμπα Led:

Αντικαθιστούμε μια λάμπα πυρακτώσεως με LED. Η πυρακτώσεως έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W. Αν κάθε μέρα την ανάβουμε 8 ώρες τότε έχουμε :
– για την λάμπα πυρακτώσεως: 60W x 8ώρες = 480Wh
– για την λάμπα LED: 8W x 8ώρες = 64Wh
Αποτέλεσμα εξοικονόμησης: 87%

Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Ισχύει
Οι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

Έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης

Ισχύει
Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η λάμπα LED θα δώσει πίσω τα χρήματα που κόστισε κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1-1,5 χρόνο, αναλόγως της χρήσης. Η λάμπα του προηγούμενου παραδείγματος μας εξοικονομεί 33,40 ευρώ ετησίως. Το κόστος αγοράς της είναι περίπου 9-10ευρώ, επομένως θα πάρετε τα λεφτά σας πίσω σε 3 μήνες.

Τα LED είναι επιβλαβή για την υγεία!

Δεν ισχύει
Δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία, σε αντίθεση με πολλές από τις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης είναι φιλικές για τα μάτια, γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν (flickering). Οι LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα. Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE.

Οι λάμπες LED δεν φωτίζουν αρκετά!

Δεν ισχύει
Οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ(W) μίας λάμπας Led έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας. Από την άλλη κάθε βατ λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12lm.
Εάν θέλουμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm = 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα Led 12-15W (15 x 80lm = 1200lm). Εάν επιλέξουμε Led μικρότερη από 12W τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά. Σημαντικό, λοιπόν,είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό. Επίσης, η φωτεινότητα των LED παραμένει σταθερή
Χάνουν το 10% της φωτεινότητας τα πρώτα 2 χρόνια. Η πτώση βέβαια δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή γιατί είναι μικρή. Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όλες οι λάμπες παρουσιάζουν πτώση απόδοσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις Led.

Οι LED αργούν βασανιστικά να ανάψουν!

Δεν ισχύει
ΔΕΝ χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και ΔΕΝ αργούν να ανάψουν. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου.

Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων στις LED!

Δεν ισχύει
Οι λάμπες Led παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί (για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου (Τ8, Τ5), σποτ (12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές( βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός (ημέρας-νυκτός).
Παράλληλα υπάρχουν λάμπες Led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση φωτισμού.
Επίσης οι προβολείς και τα πάνελ Led, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια (τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά.
Υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορούμε να φωτίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες (τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.

Οι λάμπες LED δεν έχουν εγγύηση

Ισχύει εν μέρη
Εξαρτάται από την μάρκα και φυσικά την ποιότητα. Υπάρχουν εταιρείες που δίνουν εγγύηση 3 χρόνων ενώ οι πιο φτηνές χαμηλότερης ποιότητας δεν έχουν εγγύηση. Εδώ να επισημάνουμε πως οι άλλοι τύποι λαμπτήρων (πυρακτώσεως, φθορίου, αλογόνου, εξοικονόμησης, κλπ) δεν έχουν καθόλου εγγύηση.

Οι λάμπες Led έχουν χαμηλές απώλειες ρεύματος σε θερμότητα

Ισχύει
Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως και οι λάμπες έχουν απώλειες ενέργειας. Στις παλιές λάμπες(πυρακτώσεως, φθορισμού, εξοικονόμησης) κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως, έχουμε μεγάλες απώλειες σε μορφή θερμότητας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πετάμε τα λεφτά μας.
Όταν ανάβουμε μία λάμπα το κάνουμε για να βλέπουμε και όχι για να ζεσταθούμε (ασύμφορη μέθοδος θέρμανσης).
Οι λάμπες led εκλύουν την λιγότερη θερμότητα.